OratWar_2013

Am lansat alături de câțiva tineri de excepție 21st Stage Academy Project.

Un proiect la care visez și lucrez de mult timp.

Primul „pas”:

hand-of-god varianta 2

Oferim 5 burse de studiu (dezvoltare personală) în oratorie a câte 20 de ore de lucru individual.

În final vom organiza un concurs în care premiile vor fi la înălțimea rezultatelor.

Mai multe puteți afla pe: http://www.facebook.com/21stageacademyproject

547719_358800930906018_1530220326_n

Câștigătorii celor 5 burse OratWar sunt:
– Ion-Anton Georgescu: SNSPA
– Elena Răducu: Facultatea de Drept
– Cristina Filimon: Facultatea de Administrație și Afaceri
– Bogdan Cange: ASE
– Sebastian Pătulea: University of Kent

Având în vedere ritmul susținut în care se va lucra, am hotărât să existe și 3 rezerve. În cazul în care unul dintre câștigătorii burselor va ”claca”, unul dintre cei 3 îi va lua locul.
Ordinea și numele rezervelor sunt :
1. Adela Păun: Facultatea de Administrație și Afaceri
2.Oana Plăcintă: Facultatea de Drept
3.Aura Ionescu: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.

w

28 iunie 2013, concursul ORATWAR. Finalul școlii de oratorie.

afis finalatrofeul

Rezultatele primei generații ORATWAR:

Locul I,  titlul de ORATWAR, trofeul și medalia de aur: Oana Plăcintă, Facultatea de Drept

Locul II și medalia de argint: Ion-Anton Georgescu: SNSPA

Locul III și medalia de bronz: Elena Răducu: Facultatea de Drept

Diplomă de participare: Cristina Filimon: Facultatea de Administrație și Afaceri

Diplomă de participare: Sebastian Pătulea: University of Kent

36 de gânduri despre „OratWar_2013

 1. Ma aflu la a 3-a sesiune de intalniri si daca ar fi sa rezum as spune despre:

  prima intalnire : ca a fost un disconfort benefic – nu ma asteptam sa ies atat de repede din zona de confort.

  a doua intalnire: a fost despre mine nu despre oratorie; sau dupa cum am inteles eu: discursul oratoric este in mare masura si despre cel care il sustine. Daca vorbitul in public nu obliga la un „match” intre speaker si subiect, oratoria da.

 2. Ceea ce m-a determinat sa particip la acest proiect a fost pasiunea pentru oratorie,dorinta de invata cum sa vorbesc in public,cum sa fac o sala sa simta emotiile pe care vreau le transmit.Prima intalnire mi-a placut foarte mult,m-a facut sa vad ceea ce trebuie imbunatatit la mine,ceea ce as putea face pentru a imbunatati.Domnul profesor mi-a deschis ochii,m-a facut sa imi dau seama ca trebuie sa fiu constienta de ceea ce se intampla in Romania,si ca nu e totul roz asa cum credem uneori.Mi-a placut faptul ca este sincer,si ca pune pasiune in ceea ce face.Vreau sa-i multumesc pentru ca desi am avut 2 intalniri pana acum,m-a facut sa am mai multa incredere in mine.Va multumesc!

 3. Ziua 1
  Un pic de gimnastica ca sa nu facem intindere… la vorba. Lasam genuflexiunile, flotarile si pasul strengarului pentru cei mai vioi.

  Limba se dezleaga bine cu un pahar, dar si mai bine cu exercitii specifice pentru buze si limba. Cuvintele ne ies din gura mult mai clare si parca si fata e mai expresiva.

  Consoanele in vorbire sunt ca basul in muzica. Ele dau ritmul. Dar cine vrea sa auda un solo de bass? Monoton, infundat si fara gratie, parca evoca un mars funebru. Melodia prinde viata cand se alatura si chitara. Cu ale ei note cand ascutite, cand blande, cand tipatoare, cand mangaietoare, ea imprima personalitate si eleganta. Chitara reprezinta vocalele. Si consoanele si vocalele sunt instrumente naturale ale vorbirii, trebuie doar sa le gasim armonia.

  Cu alte cuvinte: trebuie sa-mi scot prunele din gura pana nu se fac tuica!

 4. Participarea la aceste cursuri ma ajuta in primul rand in profesia pe care vreau sa o urmez, cea de avocat si unde stim foarte bine ca, in afara de cunostintele juridice, conteaza foarte mult modul in care te exprimi, in care relationezi cu persoana pe care o reprezinti si modul in care pledezi.

  Consider ca pentru a fi un om complet, am nevoie sa stiu cum sa vorbesc in public, la fel cum am nevoie sa citesc, sa-mi formez o cultura. Vreau sa descoper adevarata arta a vorbitului in public, pe care foarte putini oameni din societate o detin si sunt 100% sigura ca aici, la Oratwar voi ca gasi calea catre aceasta arta. Imi place ca este un lucru exclusivist, care nu se gaseste in acest moment in facultatea mea, desi e imperios pentru dezvoltarea oricarui om care vrea performanta.

  Primul curs din cadrul Oratwar mi-a oferit o imagine clara despre cum sa incep pentru a ma dezvolta si implicit pentru a invata oratoria. M-a luminat destul de mult.

 5. Sedintele 2 si 3: Lucrurile incep sa se dezmorteasca, motivarea sa creasca, iar ritmul in care se munceste sa devina mai alert. Oratoria inseamna motivare, incredere si emotie!

 6. Sedintele 3-4:Lucrurile devin foarte serioase si ambitia de a face din tine un bun orator creste.Pe masura ce ambitia creste.creste si increderea de sine.Am invatat multe lucruri,diferite tehnici foarte interesante.In aceste sedinte ne-am concentrat atat pe continutul discursului,cat si pe modul in care il voi tine.

 7. De multe ori a vorbi cu cineva inseamna pentru mine o provocare. De ce? Vreau sa stiu ca pot sa transmit cum trebuie ceea ce simt , ceea ce stiu . Si aici intervine problema : am fost oare prea banala ,prea ostila , a inteles cel din fata ceea ce voiam sa spun ? Comunicarea reprezinta liantul social . Insa nu se rezuma totul la cantitatea de informatii ce o transmit , ci la felul cum o transmit . Modul in care iti spui cuvintele inseamna pentru mine 90 % din orice discutie . Vreau sa invat cum sa vorbesc si sa profit la maxim de aceasta oportunitate . Simt ca am aptitudinile necesare , dar cel mai important este faptul ca am un apetit , o sete de cunoastere pentru tot ce e nou . De aceea imi doresc sa particip la acest proiect: sa invat cum sa ma exprim , cum sa ma dezvolt cat mai frumos pe viitor si sa ma descurc in orice fel de provocare sociala , fara sa ma gandesc ca nu le pot face fata sau ca am fost banala .

  Imi termin de baut cafeaua, imi pun ipodul in buzunar si ma indrept spre Oratwar. Azi e o zi buna de invatat lucruri noi. Ar fi si pacat sa nu profit de acest lucru. Doua ore mai tarziu , o sun pe mama : ” Au fost cele mai intense 2 ore din viata mea. Faptul ca un profesor este dispus sa-ti intinda mana si sa te ajute sa iti descoperi potentialul,sa te indrume spre cai despre habar n-aveai ca exista e extraordinar.”
  Asta a fost prima mea impresie. Mi s-a oferit o imagine clara, de ansamblu despre ce inseamna arta vorbitului in public. Apoi mi-am dat seama ca e necesar sa stii cum sa vorbesti , cum sa iti cosmetizezi cuvintele in functie de emotiile pe care le simti si cum sa te descurci in societate , fara sa te impiedici de faptul ca nu stii sau nu poti sa te exprimi si sa socializezi cu cei din jurul tau.

 8. Totul devine mai intens.Aceste ore m-au ajutat sa-mi formez anumite conceptii,sa descopar lucruri pe care nu le stiam.Totul este fascinant,iar timpul trece atat de repede.Respectele mele domnului profesor!

 9. Oratoria din cărţi nu e oratorie în realitate. Asta învăţăm noi aici . Da, m-am bâlbâit eu la început , dar ies de fiecare dată din seminar cu mai multă disciplină, motivaţie şi încredere în sine.

 10. Ce facem noi la Oratwar e de trăit şi nu de povestit . Sunt la jumătatea drumului şi încep să se vadă „efectele” : speech mai bine închegat , vorbire corectă , persuasiune in discurs , dar poate cel mai important : faptul ca am ieşit din zona de confort . Multumesc d-lui profesor .

 11. Nu credeam ca voi fi capabila sa ma concentrez pe fiecare cuvant, pe fiecare fraza pentru ca totul sa fie trasmis cum trebuie. Totul necesita mult exercitiu, multa rabdare si mai ales multa vointa. Aceasta este lectia pe care am invatat-o in ultimele 2 sedinte. In plus, imi dau seama pe zi ce trece, tot mai mult, ca totul e emotie in oratorie…e singura sansa!

 12. Cred ca domn profesor incearca sa ne testeze puterea convingerilor noastre, probabil cu cat ele sunt mai puternice, cu atat mesajul transmis publicului va cuprinde mai mult atasament, mai multa emotie, pe scurt, va fi mai puternic.

  Imi place enorm de mult sa lucrez cu dansul si cred ca are abilitatea de transforma pe oricine doreste cu adevarat intr-un orator desavarsit.

  M-ar incanta mai mult daca ne-ar explica mai in detaliu metodele sale de lucru. As simti ca, explicandu-si metodele, in loc sa fiu indrumat spre o poteca (care cu siguranta duce catre ceea ce caut) as fi indrumat catre un drum pavat si poate si luminat.

 13. Astazi am avut o noua intalnire cu domn profesor.

  Am discutat pe scheletul discursului meu si despre caracteristicile care ma definesc pe mine ca orator. Am incercat sa cautam impreuna care este acel ceva care imi apartine astfel incat sa-l transpun in discursul meu.

  Astept cu nerabdare urmatorul training.

 14. Stergi, modifici, stergi iar. Pe masura ce ne apropiem de sfarsit emotiile se dubleaza. Speech-ul trebuie sa fie perfect, insa ceea ce face ca un speech sa fie ridicat la rang de arta este modul in care este spus. In acest sens ce se aplica in cazul acesta este vechea vorba :,, Repetitia este mama invataturii.”

 15. Ziua 2
  Liniştea spune multe!
  E grăitoare, e tensiune, e suspans şi mister.
  Folosită cum trebuie e ca un meci de box legat la ochi: nu ştii de unde vine următoarea lovitură.

  Oratorul nu doar vorbeşte. Trebuie să ştie să şi tacă. Dar el tace doar cu gura. Corpul, chipul, ochii vorbesc fără cuvinte, vorbesc neîncetat.
  Când oratorul face o pauză e ca şi când în timpul furtunii vezi un fulger şi aştepţi tunetul, ştii că vine dar de fiecare dată te surprinde.

 16. Ziua 3
  Oratorul nu e corect, e mişcător.
  Sigur că trebuie să argumenteze, dar înainte de toate, trebuie să emoţioneze.
  Chiar dacă vorbeşte despre şaibe, piuliţe, melci şi euglene îţi va deschide mintea şi inima către ele, îţi va arăta cât de goală e viaţa ta fără ele.

  Un bun orator nu e un bun vorbitor, e un om simţitor. Înainte de a deschide gura el cască ochii şi priveşte din unghiuri nebănuite.
  El nu vorbeşte cuvinte, el trăieşte stări, nu transmite doar idei, împărtăşeşte emoţii, nu ţine predici, el spune poveşti, nu face morală, el propune soluţii.

 17. Ziua 4
  Oratorul şi actorul sunt mai mult asemănători decât diferiţi.
  Hainele, machiajul şi frizura nu fac din Horia Hamlet şi din Maria Macbeth. Ele contribuie, dar sunt departe de a transforma. Metamorfoza actorului se vede la exterior, însă porneşte dinauntru.

  Să te îmbraci şi să te porţi ca altul nu te face acel cineva dacă nu şi simţi ca el. Actorul nu ştie să se „prefacă”, ştie să devină. Să se uite pe sine şi să facă loc personajului. Se goleşte de propriul conţinut, de propriile gânduri şi emoţii şi îşi pune chipul în slujba altcuiva, ca un posedat.

  Oratorul e posedat de o idee. În faţa mulţimii întruchipează ideea, tot ce face este expresia ei. Gura îi spune povestea, mâinile îi pictează tabloul.
  Gesturile oratorului încetează să-i mai aparţină, personalitatea e amânată.

  Ideea care schimbă e ideea vie.

 18. Ultima intalnire : iti refaci speech-ul de 5 ori, te enervezi ca nu iese si incerci sa dai tot ce e mai bun din tine si sa functionezi la maxim. . Si abia acum iti dai seama , dupa mai mult de jumatate de drum, cat de greu e sa vorbesti in public.

 19. Ultima intalnire a fost reprezentata de motivatie.Este minunat cand cineva incearca sa-ti dea un feedback pozitiv,sa te motiveze pentru a fi din ce in ce mai bun.Sunt de acord ca pentru a ajunge un bun orator,depinde de fiecare,cat munceste,cat se pregateste,cat de mult este motivat…dar pentru a ajunge un bun orator este nevoie si de un model,de un exemplu demn de urmat,cu o experienta precum a domnului profesor.Imi doresc sa nu se termine aceste ore in care am invatat multe lucruri care ne vor ajuta pe parcursul vietii!

 20. Nu e lucru usor sa vorbesti in public . Cu siguranta mi -am dat seama de asta azi. Am inceput sa lucram intr-un ritm alert . Si se vad rezultatele . Totul se schimba cand vorbesti intr-un amfiteatru. Vocea e actorul principal aici. Te ajuta si limbajul corporal , mimica fetei dar nu in ultimul rand , disciplina de sine.

 21. De abia acum realizez ca mai e doar o saptamana si o zi pana la final si ca avem nevoie de mai multa concentrare pe ceea ce facem. Am fost si in amfiteatrul unde va fi concursul si trebuie sa recunosc ca mi l-am imaginat plin de oameni…emotiile vor trece si noi vom trece usor si cu multa incredere la adevarata oratorie.

 22. Astazi am avut prima repetitie in amfiteatru. Domnul profesor mi-a aratat cateva exercitii de oratorica pentru a-mi imbunatati discursul si de acum suntem in linie dreapta catre finala concursului de oratorie.

  Cum spunea si un coleg de-al meu de mai sus, sedintele de training trec prea repede cu domn profesor si parca mi-as dori sa fi avut mai multe astfel de pregatiri.

 23. Am avut prima repetitie full in amfiteatru. Incepem sa ne dregem vocile si sa facem eforturi din ce in ce mai mari pentru ca suntem…pe ultima suta de metri (inca nu vreau sa ma gandesc la asta).

 24. Prima repetitie din ultima saptamana de curs s-a terminat.

  Astazi am descoperit ca nu exista motive logice pentru care sa-ti fie frica de public. De abia astept ziua de maine 🙂

 25. Astazi am continuat cu ultimele pregatiri pentru finala. Ne apropiem cu pasi rapizi si suntem curiosi sa vedem rezultatele muncii

 26. Ultimul feedback:

  In timpul finalei m-am simtit ca intr-o mica familie. Desi au fost mai putini oameni decat ma asteptam, poate a fost mai bine asa. Astfel, toata lumea a putut sa contribuie si domnul Caibulea a putut face un workshop despre oratorie cu majoritatea celor prezenti in sala.

  Ca si element organizatoric ma bucur ca din juriu au putut face parte oameni cu experienta in acest domeniu.

  Ii urez succes domnului profesor si ajutoarelor dansului in acest proiect si in viitoarele proiecte ce vor urma.

 27. A avut loc si finala. M-am simtit mult mai bine decat credeam pe scena si dupa ce am terminat discursul mi-am dat seama ca as mai putea, ba chiar as mai vrea sa fac acest lucru de nenumarate ori.

  A fost o atmosfera foarte calda, cu oameni faini, de la juriu, la public si la echipa minunata care a organizat proiectul.

  Dupa toata experienta Oratwar ma simt mult mai stapana pe mine si mult mai atenta la ce zic si mai ales mult mai atenta la modul in care spun lucrurile. Mi-a placut faptul ca am vazut foarte multa implicare din partea echipei si dorinta ca totul sa iasa foarte bine, atat pentru noi cat si in ceea ce priveste relatia cu publicul.

  Multumesc domnului profesor si intregii echipe pentru experienta faina de oratwar!

 28. Ziua 5
  Gata şi ultimele retuşuri la discurs (partea scrisă).
  Începem lucrul la partea de prezentare.

  Pe hârtie, discursul nu e mai mult decât un text, o lectură, o argumentare.
  E rândul oratorului să dea viaţă cuvintelor, să inspire şi să mobilizeze.

 29. Ziua 6
  Tonul oratorului trebuie să fie acelaşi cu tonul discursului. Mişcarea şi vocea completează şi dau sens cuvintelor.

  Toate instrumentele pe care le deţinem şi cele pe care le-am dobândit la curs şi am învăţat să le stăpânim, toate se adaptează tipului de discurs. Pentru că vreme de câteva minute, oratorul şi mesajul său vor fi unul şi acelaşi.

 30. Ziua 7
  Azi am făcut primii paşi în arena de luptă a oratorului: amfiteatrul.
  Peste numai 4 zile aici se va dezlănţui războiul oratorilor: OratWar-ul.

  În acest război unde gloanţele sunt cuvinte, artileria lansează argumente şi fronturile se bat în idei, regulile rămân aceleaşi: nu contează cât de puternice ai armele, ci cât de bine ştii să le foloseşti.

 31. Ziua 8
  Din nou în amfiteatru.
  Studiez terenul şi încerc să mă adaptez.
  Încerc să-mi imaginez sala plină: este pe cât de copleşitor, pe atât de provocator.

  Vreau să iasă totul bine.
  Fiecare parte din discurs este esenţială. Vocea trebuie să ajungă pretutindeni la fel de clară. să alunge plictiseala, să înlăture orice l-ar distrage pe ascultător. Să ajungă la ureche, să treacă prin minte şi să se oprească în inimă.

  Scopul nu e să forţăm şi nici măcar să convingem: e să cucerim!

 32. Ziua 9
  Ultimele pregătiri.

  Unele cuvinte sunt moi, altele acide, unele te fac să te îndoieşti, altele te îmbărbătează, unele distrug, altele înalţă.
  Dar toate sunt la fel de golaşe dacă nu le smulgi de pe hârtie şi cu glasul le dai drumul în aer, le faci să zboare.

  Un cuvânt poate fi golit de sens sau se poate îmbogăţi doar din felul cum e rostit. Este emoţia din spatele lui care îi dă sens, viaţă şi caracter.

  Pentru ca mesajul să fie livrat, discursul trebuie să fie dominat de o emoţie.
  Pentru a-şi atinge scopul, cuvintele, gesturile, mişcarea scenică, tonul trebuie să fie congruente, să adauge strat după strat şi să se completeze într-o elocventă simfonie.

 33. Ziua 10
  A venit si ziua cea mare!

  E ultima zi de training. Plina de pregatiri, repetitii, agitatie si aranjamente de ultima ora.
  Emotiile inca nu s-au instalat. Pun asta pe seama faptului ca nu realizez ca maine are loc finala.

  Maine se vor vedea rezultatele muncii din ultimele saptamani. Maine demonstram ca oratorii nu se nasc, ci devin.
  Maine aratam ca suntem prima scoala de oratorie. Maine ne batem in cuvinte. Maine ne propunem sa starnim ropote de aplauze, sa incingem spiritele, sa cucerim publicul cu idei si sa-l intoxicam cu entuziasm.

  Nu avem nevoie de noroc, am muncit cu totii prea mult ca sa ne bazam pe mofturile si toanele lui.
  Mizam pe cunostinte, un mentor de exceptie, antrenament viguros si multa, multa vointa.

  Sa inceapa spectacolul!

 34. Am castigat!

  Cu totii am castigat. Nu doar medalii si diplome. Au fost si ele.
  Mai presus de toate, am castigat o experienta rara, daca nu chiar unica in Romania.

  Am dobandit cunostinte de prima mana si sansa de a le demonstra pe viu.
  Am impresionat prin originalitate, creativitate si curaj. Ne-am bucurat de o simbioza perfecta intre pregatire de calitate si libertate de expresie.

  Suntem prima generatie de oratori! Si suntem mandri.

  In aceste saptamani ne-am pregatit individual, fiecare si-a exploatat si accentuat calitatile, si-a netezit micile scapari si imblanzit teama de vorbit in public. Nu stiam ce fac ceilalti, cum se descurca, despre ce o sa vorbeasca. Rezultatul a fost o supriza dintre cele mai placute si o competitie redutabila.
  Am facut toti sacrificii, noi (cei 5 concurenti) domnul profesor si minunata lui echipa, dar in final noi toti suntem cei care am avut de castigat. Felicitari tuturor!

  Multe lucruri sunt frumoase. Si multe sunt folositoare. Dar putine sunt cele care le au pe ambele.
  OratWar este unul dintre ele.

  Asa ca ii dorim sa creasca si sa cucereasca tot mai multe inimi.
  Acesta a fost doar primul pas.

  The show must go on!

 35. Finalul a fost o poveste. Stiti cum se spune ca cel mai puternic invinge? Nu e adevarat. Toti am fost invingatori. Toti am muncit. Eu am reusit sa imi adun toate fortele si sa arat tot ce e mai bun. Meritul e al domnului profesor. Oratoria se invata cu pasi mici si grei. Drumul e greeu dar merita sa lupti. Doare, dar satisfactia de la final nu se compara cu nimic. Va multumesc pentru aceasta sansa.

 36. Finala a fost un moment extraordinar,din care am invatat multe.Am inteles ce inseamna un orator,ce inseamna sa tii un discurs din suflet,care sa ajunga spre sufletul publicului,cat de mult conteaza sa existe cineva care sa te invete anumite tehnici folositoare in fiecare clipa din viata,am invatat ca un adevarat OrATOR,este urmat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s